Archieven

Slaaptroosnissen bij ADHD en ADD ?

Tot wel tachtig procent van de volwassenen en kinderen heeft wel eens slaap of inslaap problemen. Bij velen zijn die van blijvende aard. Als je ADHD hebt dan ervaar je vaak meer problemen met (in)slapen. De meerderheid valt laat in slaap, gemiddeld pas tussen 01.00 uur en 03.00 uur ’s nachts. Vaak komt dit door de medicatie. Eerder voelen ze niet de drang om te gaan slapen. Maar als je een baan of kinderen hebt, worden die korte nachten toch wel een chronisch probleem. Niet voldoende slapen leid overdag ook weer tot problemen. Vaak hebben ze al hun hele leven last van deze slaapproblemen.

ADHD en ADD Verschil in slaapritme?

De meeste mensen zitten tussen vroeg en laat slapen in, maar ADHD’ers zijn

opvallend vaak late

slapers. Opvallend is dat dit bij ADD anders is. Door dat dit gemeten is door middel van actigrafie, een soort horloges die het rust- en

activiteitenpatroon registreert. Mensen met ADD gaan eerder naar bed en slapen langer dan mensen met ADHD. Er is dus een verschil in slaapritmes

‘Hyperactiviteit kun je misschien zien als een manier om wakker te blijven’

 

Natuurlijke alternatieven om de slaap te bevorderen.

De tijd waarin we nu leven helpt ook niet om een goed slaap waak ritme te ontwikkelen. De vele schermen met hun “blauwe licht” zijn een echte melatonine remmer. Deze ondersteunen het alert blijven van het brein. Hieronder een aantal tips die je zelf al kunt proberen.

1 zorg dat je in de ochtend ook goed dag licht vangt. Hier vertel je je lichaam dat de dag start.

2 niet in bed op de tablet of telefoon. Het licht van deze apparaten zorgt ervoor dat je natuurlijke melatonine productie geremd wordt.

3 heerlijk rustig op de bank of in bed met gedimd licht die vaak al wonderen.

Probeer een slaapritueel voor je zelf te starten. Je lichaam en brein weet dan dat het tijd is om te gaan slapen. 

Behandelingen van slaapproblemen en ADHD

Bij de “behandeling” van ADHD is het belangrijk om naar diverse aspecten te gaan kijken. bijvoorbeeld het slaap waak ritme. Als dit verstoord is kan dit namelijk veel invloed hebben op de ADHD klachten. Door middel van een slaap dagboek kun je kijken naar het ritme en de kwaliteit van de slaap. Hierop kijk je dan of daar aanpassingen gedaan kunnen worden. Bijv. melatonine gaan nemen.

Het belang van de juiste dosis melatonine

Eerder studies dacht dat 1 tot 3 mg melatonine een uur tot een half uur voor het slapen voldoende was. Nieuwe studies wijzen uit dat dit vaak veel te laat is. Zoals ik al zei is het persoonsgebonden wanneer hoe laat en welke hoeveelheid iemand nodig heeft. Bij melatonine is de inname van de juiste dosis op het juiste tijdstip heel belangrijk, en afhankelijk van iemands slaap/waak ritme en gevoeligheid voor melatonine. Je kan het vrij verkrijgen bij de drogist, maar het wordt vaak verkeerd gebruikt waardoor slaapproblemen soms juist kunnen verergeren. Een persoonlijk advies is dus belangrijk”.

Juiste begeleiding bij AD(H)D zorg is belangrijk.

Ik vind dat er in de ADHD zorg teveel gekeken wordt naar “waar heeft de omgeving last van” en te weinig waar heeft de ADHD-er zelf last van. Een ADD of een ADHD kind is heel verschillend en toch voelen ze veel dingen hetzelfde.

Te veel nadruk op ik ben anders kan verkeerd uitpakken. Begeleiding wat de ADHD-er nodig heeft om te bereiken wat hij/zij wil, is in mijn ogen het meest belangrijke.

LUISTER GOED en ontdek de taal van de baby!
Taal is een manier van communiceren! Een baby doet dat middels huilen. In mijn werkveld, tijdens de babymassages, kom ik vaak ouders tegen die hun kindje heel graag willen begrijpen.
*Welke behoefte heeft mijn kindje.
*Wat betekend dat huiltje?
* Heeft het honger of slaap of pijn?
Allemaal vragen die je je stelt. Waar kan het toch aan liggen dat mijn kindje huilt. Het kan je behoorlijk radeloos maken als het kind alleen maar harder gaat huilen en ontroostbaar is.
Veel huilen roept stress op bij baby’s en ouders
Door vele onderzoeken weten we inmiddels wat stress bij baby ‘s voor gevolgen kan hebben.
Ik werk al jaren met kinderen en het gevoel dat je een baby begrijpt wat dat huiltje betekend is dan zo fijn. Met die gedachte ben ik op onderzoek gegaan en kwam bij DUNSTAN babytaal terecht.
Je leert welk huilgeluid hoort bij welke behoefte of wat er aan de hand kan zijn
Het is het oefenen waard om het huilen te herkennen, je weet wat voor voordelen het heeft en brengt voor de hulpvrager.
Ouders voor de geboorte van hun kindje dit als hulpmiddel te kunnen aanreiken is zo’n meerwaarde!
Fluitenkruid biedt dit aan jonge ouders in het baby pakket. Kijk op mijn website www.fluitenkruid.eu

 

Herken je het misschien dat je momenten hebt dat het voelt alsof je niet verder komt? Je stelt doelen maar iets houd je tegen om er vol voor te gaan. Misschien herken jij je in dat er emoties soms opkomen maar dat je niet goed weet waarom je zo heftig reageert. Wellicht ben jij iemand die moeite hebt om andere dichterbij te laten komen. Je weet alleen niet zo goed wat het is dat daarvoor zorgt.

Als wij mensen zijn meester in emoties “een plekje geven”. Eigenlijk doen we dan niets anders dan het wegduwen, oftewel vastzetten over spanningen en energie in ons lichaam. Emoties is tenslotte energie. Doordat we dit vastzetten in ons lichaam kunnen er blokkades ontstaan. Het zijn deze blokkades die op een later moment, vaak volledig onbewust, in de weg gaan zitten en ons weghouden van dat wat we eigenlijk zouden willen bereiken.

We staan nu aan de start van een nieuw jaar, een jaar vol met mogelijkheden en kansen. Een jaar waar jij misschien ook wel doelen hebt die je wilt behalen. Als er blokkades zijn die je hebt zitten kan dat een obstakel zijn die behoorlijk in de weg kan zitten.

Om een nieuw begin te maken is het een mooie start om vastgezette emoties en blokkades op te ruim. Paarden zijn enorm energetische wezen. Mooi om te weten is dat zij geen spanningen vastzetten, ze laten ze direct weer los. Smakken, kauwen, rollen, het zijn allemaal manieren om spanning los te laten. Dat paarden mensen kunnen helpen met het loslaten van vastgezette emoties en blokkades is misschien niet algemeen bekend maar in de natuur doen zij niet anders.

Vanuit hun natuur zijn paarden meester in lichaamstaal en communiceren op energetisch niveau. Al ziet het grazen op de wei er misschien uit alsof ieder paard alleen met zichzelf bezig is, niets is minder waar. Paarden zijn continu hun omgeving maar ook hun kuddegenoten aan het scannen. Als er gevlucht moet worden is het tenslotte belangrijk om te weten hoe de andere paarden eraan toe zijn. Is er een paard welke zich niet goed voelt dan nemen andere paarden een dusdanig positie in dat de volledige aandacht kan gaan naar herstel.

Voor een paard maakt het niet uit of zijn kuddegenoten 4 of 2 benen heeft. Daarmee wil ik zeggen dat als jij als mens bij het paard gaat staan deze jou ook als kuddegenoot zal zien. Het is ze er dan ook alles aan om te direct te weten wat voor vlees er in de kuip is. Het paard zal jou dus, als jij bij het paard staat, gaan scannen.

Als paardencoach is het aan mij om te vertalen wat een paard laat zien. Het is namelijk zo dat alles wat het paard opmerkt duidelijk wordt gemaakt door bijvoorbeeld het spiegelen van gedrag. Je zullen letterlijk aangeven waar blokkades zitten of welk emotionele stuk er nog verwerkt mag worden. Door het spiegelen komt dus naar boven wat er diep van binnen vast zit, zelfs als jij je er niet bewust van bent.

Door de energetische kracht van de paarden maken zij los wat losgelaten mag worden en geven zij positieve energie terug. Zo kan de kracht van het paard jou dus helpen om alle obstakels op te ruimen en de weg vrij te maken voor een mooie nieuwe start.

Op naar een obstakel vrij jaar.

Liefs,
Natasja Verbeek🌺🙌🏻

 

 

Dat bewegen gezond is weten we allemaal, maar bewegen we ook voldoende? Regelmatige lichaamsbeweging, hierbij gaat het zowel om activiteiten gericht op uithoudingsvermogen als op kracht (spierversterkend), heeft een groot aantal gunstige effecten. Bewegen verlaagt het risico op hart- en vaatziektes, diabetes, overgewicht en depressieve symptomen. Verder hangt veel bewegen samen met een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden.

Wat kun je zelf doen?

·         Bewegen is goed, meer bewegen is beter.

·         Doe minstens 150 minuten per week aan matig, intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.

·         Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.

·         Ga bewegen voordat je eet (nuchter bewegen) door te wandelen of een spieractiviteit te doen, dit heeft een aantal voordelen voor je gezondheid. Maar bewegen na het eten is altijd nog beter dan NIET bewegen.

·         Voorkom veel stilzitten, probeer na iedere 30 minuten een korte break voor beweging te nemen (lopen of een spieractiviteit).

·         Wees creatief om te bewegen, wat vond je vroeger leuk om te doen.

·         Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met je bioritme en niet laat in de avond te sporten.

·         Ga lopend of met de fiets ergens naar toe.

·         Neem de trap in plaats van de lift of loop de trap een keer extra om en neer.

·         Zorg dat je voldoende eiwitten eet, dit zorgt voor meer spierweefsel, waardoor je meer calorieën verbrandt en je minder honger hebt.

Wil jezelf betere keuzes leren maken en deze ook daadwerkelijk in nieuw gedrag om te zetten, neem dan contact met mij op.

Je herkent het vast wel, je hebt het druk met je werk, privé allerlei dingen te doen en contacten te onderhouden en dan gaat het op een bepaald moment wat minder met je gezondheid. Wanneer ervaar je teveel stress? Wat zijn signalen dat je het wat rustiger aan mag doen of eens naar je leefstijl mag gaan kijken.

Kijk eens of je signalen bij jezelf herkent.

Je hebt minder geduld of je stemming verandert. Dit is een belangrijk signaal van teveel stress. Met geduld bewaren heb je moeite, je ergert je en hebt geen tijd, waardoor je eerder boos wordt. Waarschijnlijk sta je onder teveel spanning. Je kunt denken en het gevoel hebben het allemaal aan te kunnen, maar tegelijkertijd schieten je emoties alle kanten op (misschien wel met tranen als gevolg).

Je slaapt niet goed en/of je voelt je altijd moeNiet in slaap kunnen vallen, niet kunnen door slapen, tussendoor wakker worden omdat je aan het piekeren bent. Je staat niet uitgerust op, wat het allemaal erger maakt. Als je moe bent kies je eerder om teveel en ongezond te eten, wat je klachten eigenlijk alleen maar verergert. Als je wel goed slaapt en je voelt je toch altijd moe, is dit ook eens te bekijken waard.

Je wordt zwaarder in gewicht of juist lichter. Sommige eten in stress situaties juist meer en anderen weer minder. En vaak kies je voor meer ongezonde, niet vers bereide producten in een stress situatie. En bij stress maakt je lichaam cortisol aan, dit maakt hongerig en zorg voor vetopslag met name rondom je middel.

Je moet veel van jezelf en voelt druk. Je moet en wil veel, maakt lijstjes van wat je allemaal moet, wat vaak als een druk voelt. Je stelt wel prioriteiten, maar het moet wel allemaal gebeuren en je maakt niet de keuzes die je gelukkig maken.

Je hebt belemmerende gedachten en/of overtuigingen. Je hebt gedachten en/of overtuigingen van hoe dingen volgens jou horen te gaan. Je wil presteren, aan verwachtingen van jezelf en anderen voldoen, anders tel je niet mee. Ben je wel wie jezelf wilt zijn? Of handel je naar normen en waarden die je aangeleerd zijn en je denkt dat het zo hoort?

Je hebt lichamelijke klachten. Je lichaam heeft een overlevingsmechanisme, wanneer je lichamelijke klachten hebt of last hebt van vermoeidheid, geeft je lichaam aan dat je nu echt rustiger aan moet doen. Vaak negeren we deze signalen of nemen een pijnstiller om weer verder te kunnen. Maar bedenk dat klachten als: hoofdpijn, gespannen rug/nek/schouder, misselijkheid, niet kunnen concentreren, hoge bloeddruk, buikpijn, diarree en nog veel meer, niet voor niks signalen zijn die je lichaam je geeft.

Je kunt niet ontspannen of neemt er nooit tijd voor. Je gaat altijd maar door met van alles, werk, privé, contacten, telefoon, tv, sporten enzovoort. Maar je neemt nooit te tijd om te ontspannen, even stil te staan en aandacht voor jezelf te hebben, je hoeft dan niet te voelen wat er daadwerkelijk bij je speelt. Dat kan dit ook een teken zijn van teveel stress.

Wat kun je doen als je teveel stress ervaart? Stress is als een olievlek die zich lijkt te verspreiden. Stress heeft invloed op hoe je op het werk en thuis functioneert, hoe jij je voelt, hoe je met situaties omgaat, hoe je omgaat met veranderingen en hoe je relaties met mensen om je heen zijn. Je kunt ervoor kiezen om het rustiger aan te gaan doen of je leefstijl in kleine stapjes aan te passen waardoor je minder stress gaat ervaren. Gezonde voeding en beweging zijn de basis voor een gezond lichaam. Maar niet alleen je lichaam is bepalend voor hoe jij je voelt. Belangrijk is om ook aandacht te geven aan je manier van denken, je emoties en handelen naar datgene dat goed voor jou is. Dit voorkomt dat jij jezelf nog langer voorbij loopt en waarmee jij de beste versie van jezelf kan worden!

Dat is wat is iedereen gun!

Als ik wat voor je kan betekenen, neem eens contact met mij op.

Wat is CooL?

CooL staat voor Coaching Op Leefstijl en is een gecombineerde leefstijlinterventie programma voor volwassenen met overgewicht (en aanvullende risicofactoren*) of ernstig overgewicht. Het programma duurt 2 jaar en bestaat uit 8 individuele gesprekken en 16 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur). 

Doel?

Een vitaler, gezonder, gelukkiger en meer ontspannen leven met een gezondere leefstijl en gewichtsvermindering. 

Aanmelden?

Denk je dat je in aanmerking komt voor deelname? neem dan contact op met je huisarts of praktijkondersteuner, zij kunnen de doorverwijzing voor je regelen. Het wordt volledig vanuit de basisverzekering vergoed. 

* Verhoogd risico op (sterfte aan) overlijden hart- en vaatziekten (>5%), gestoorde glucose nuchter, hart- en vaatziekten, Diabetes mellitus type 2, slaapapneu en/of atrose. 

 

Bij deelname aan CooL stel je samen met mij persoonlijke doelen. Hier ga je, in je eigen tempo en op je eigen manier, aan werken gedurende de looptijd van het programma. Je hebt zelf de regie. De vragen die daarbij aan bod komen zijn:

 • Wat is gezond? En hoe werkt dit voor mij?
 • Hoe maak ik gezonde keuzes en hoe zorg ik dat ik dit blijf doen?
 • Wat wil je daarmee bereiken?

Zo werk je stap voor stap aan een gezondere leefstijl die bij je past. Ik zal je als leefstijlcoach hierbij motiveren en ondersteunen. Omdat voor een gezondere leefstijl bewegen ook belangrijk is, werk ik samen met de sportconsulent van de Gemeente. 

Ik breng mensen letterlijk en figuurlijk in beweging met als doel het realiseren van een duurzame gedragsverandering. 

Wil jij ook een vitaler, gezonder, gelukkiger, energieker en meer ontspannen leven? Kom in beweging, zet de eerste stap en ga naar je huisarts of praktijkondersteuner voor een doorverwijzing voor het CooL programma. 

Voor meer informatie kun je contact met mij, je huisarts of praktijkondersteuner opnemen. 

Leven in het nu betekent ontspanning en minder zorgen. Stress wordt voornamelijk veroorzaakt in je gedachten. Je gedachten zijn nooit bezig met het huidige moment, maar met het verleden en de toekomst.

Ben je te veel bezig met je gedachten, dan volg je een schaduw. Je echte leven gaat dan voorbij zonder dat je het merkt. Je leeft in je hoofd, maar je bent je niet echt bewust van wat er nu om je heen gebeurt. En dan mis je heel veel: je mist de beste momenten van je leven.

De kans dat je het leven mist, is vooral erg groot als je in de doe-modus zit. De doe-modus is vaak gericht op het uitbannen van negatieve ervaringen en kenmerkt zich door overmatig denken. De doe-modus is meer gericht op het bereiken en veranderen van dingen in de toekomst dan op het beleven en waarderen van het huidige moment.

Wil je leren om meer vanuit de zijn-modus te leven? Dit train je door doelbewust, in het huidige moment en zonder te oordelen, aandacht te schenken aan de dingen zoals ze werkelijk zijn. De werkelijkheid te zien zoals ze is, en niet zoals je verwacht, wenst, of vreest dat ze is.

De kenmerken van de doe-modus en de zijn-modus volgens Williams

Doe-modus Zijn-modus
Automatische piloot Bewuste keuzes maken
Analyseren Gewaarworden
Streven Accepteren
Gedachten zien als substantieel en reëel Gedachten zien als mentale gebeurtenissen
Vermijden Benaderen
Mentaal tijdreizen In het huidige moment blijven
Uitputtende bezigheden Voedende bezigheden

Als je het leven simpelweg accepteert zoals het is, precies zoals ze nu op dit moment aanwezig is, zal je meer voldoening hebben en je minder zorgen maken. Door te zien, ruiken, voelen, horen en eventueel proeven wat er nu gebeurt, wordt je intens bewust van dit moment. En geniet je meer van de mooie momenten die er elke dag zijn. Elk moment kan mooi zijn, als je ervoor kiest. En die momenten zijn vaak te vinden in de kleine simpele dingen.

Word je bewust van het nu! Geniet, ben gelukkig!

Zit jij ook veel tijd in je hoofd, wil je meer ontspanning en minder zorgen, neem gerust contact met mij op.

Vullen of voeden is een keuze die je iedere dag kunt maken

Hoe bewust ben jij als je kijkt naar je voeding? Maak je de juiste keuzes? In de huidige maatschappij zijn we druk, hebben weinig tijd om boodschappen te halen en om het te bereiden. Hierdoor kiezen we sneller voor ‘gemaksvoedsel’.

Gemaksvoedsel, kan een kant en klaar maaltijd zijn, bewerkte voeding of je laat iets bezorgen. Je kiest ervoor om je lichaam te vullen. Je krijgt niet de juiste verhouding aan voedingsstoffen binnen en vaak zit gemaksvoedsel vol met zout, suiker en smaakversterkers. Doordat je niet voldoende goede voedingsstoffen binnen krijgt, heb je minder energie en vaker honger. En kan het leiden tot hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, botontkalking, overgewicht, diabetes en tandproblemen.

Voor je gezondheid is het belangrijk dat je kiest voor het voeden van je lichaam. Je voelt je vitaler, krijgt meer energie en hebt minder vaak honger. Met het voeden van je lichaam kies je ervoor om je lichaam op de juiste manier te voorzien van koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Je drang naar suiker wordt hierdoor ook steeds minder!

De eerste stappen naar bewust jezelf voeden:

Meer fruit

Fruit bevat waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Fruit de hand is de verstandigste keuze in alle kleuren van de regenboog, want als je er sap van maakt gaan de vezels verloren en krijg je een teveel aan fruitsuikers binnen.

Meer groente

Groentes zijn rijk aan vitamines, mineralen en veel vezels. Deze vezels zijn essentieel voor de bacteriën in je darm. Hoe beter je voor je darmflora zorgt, hoe groter de kans op (blijvende) gezondheid. 500 Gram groente per dag is het advies, om hier aan te komen kun je het beste bij minimaal 2 maaltijden per dag groente eten.

Meer water

Je lichaam bestaat voor ongeveer 65 procent uit water. Dagelijks verliezen we veel water, wat we weer moeten aanvullen. Luister naar je lichaam, dorst is de beste indicator om de vochthuishouding aan te vullen. Drink liever water in bulk, een grote hoeveelheid in één keer, in plaats van de hele dag slokjes. Want kleine hoeveelheden kost je lichaam meer energie. En drink het liefst voor de maaltijd en niet tijdens de maaltijd want dit remt de spijsvertering, het lichaam haalt dan niet alle voedingsstoffen uit je eten en dat is jammer.

Varieer

Iedereen heeft voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten nodig. Zorg dat je elke dag van alles binnenkrijgt, liefst zo puur en onbewerkt mogelijk. En probeer wat je vandaag hebt gegeten de komende 3 dagen niet te eten.

Voeden, gezonde voeding is niet alleen belangrijk voor een gezond lichaam. Voeding beïnvloedt ook je gedrag, je zelfvertrouwen, je cognitief vermogen, je stemming, motoriek, immuunsysteem en nog veel meer.

Met alleen voeding lukt het je nog niet om een gezonde leefstijl te hebben, maar het is wel al een mooie eerste stap.

Wil jezelf betere keuzes leren maken en deze ook daadwerkelijk in nieuw gedrag om te zetten, neem dan contact met mij op.

Er is tegenwoordig erg veel van alles. Veel prikkels, verwachtingen, eten, informatie en dingen om te kopen bijvoorbeeld. Daar is de mens niet voor gemaakt, voor zo’n overvloed. Veel mensen worden daarom moe, gestrest en/of te zwaar.

Ik als leefstijlcoach help je om helder te krijgen wat voor jou belangrijk is en leer je hoe je grip kan krijgen op je dag en gewoontes. Zo werken we samen toe naar jouw eigen doel. Je zou een leefstijlcoach kunnen omschrijven als gids in een drukke wereld. Waarbij je zelf de bestemming mag kiezen.

Kenmerken van leefstijlcoaching:

 • Ik behandel geen ziektes of problemen, maar werk met je naar jouw doel. Bijvoorbeeld op het gebied van energie hebben of rust voelen.
 • Ik zoek met jou naar dagelijkse leefgewoontes die jou helpen om dat doel te bereiken. Bijvoorbeeld op het gebied van dagindeling, omgaan met stressprikkels, voeding, slaap of bewegen.
 • Ik zorg dat je die gezonde gewoontes traint en zelf begrijpt hoe het bij jou werkt, zodat je steeds meer grip krijgt op het toewerken naar je doel.

Het draait allemaal om goede keuzes maken. Keuzes die je helpen en die bij je passen. Ik zorg samen met jou dat je je plan in goede stappen verdeelt, zodat je voortgang hebt. Ook zorgen we samen dat er afstemming is met eventuele andere trajecten en adviezen die belangrijk zijn. Van een arts of een therapeut, of gewoon dat zelfhulpboek dat je aanspreekt en waar je dingen uit probeert toe te passen.

Dit alles zorgt ervoor dat je vertrouwen en motivatie opbouwt en je blijft ontwikkelen. Je zal merken dat je algauw plezier krijgt in het verbeteren van je dagelijks leven (en dan ook nog beloond wordt door de resultaten die dat oplevert).

Integrale aanpak

De begeleiding die ik geef gaat uit van de volgende pijlers:

 • Fysiek: goed voor je lichaam zorgen is de basis voor een goede gezondheid.
 • Sociaal-emotioneel: effectief met je emoties omgaan bevordert je vitaliteit.
 • Mentaal: sommige overtuigingen brengen je verder, anderen belemmeren je juist.
 • Zingeving: waarden en drijfveren voor hoe je in het leven staat.
 • Pro-activiteit: verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, jezelf doelen stellen waar je warm voor loopt en hiervoor prioriteiten stellen, zodat je deze doelen ook daadwerkelijk bereikt.

Leefstijlcoaching gaat uit van het zetten van kleine stappen die je je leven lang kunt volhouden!

Daar zit je dan, je hebt de test uit mijn vorige blog gemaakt en je hebt het overgrote deel van de vragen met JA beantwoord. Misschien vraag je je eerst nog af of niet iedereen dat heeft.

Laat me je meteen even uit een droom helpen 👉🏻 NEE. De mensen die geen HSP hebben beantwoorden het overgrote deel van deze vragen echt met een NEE. De hersens van een HSP-er werken nou eenmaal echt anders dan die van een niet HSP-er.

Wat nu?

Als ik je vertel dat maar 20% van de wereld bevolking HSP-er is en het dus eigenlijk heel erg bijzonder is dat jij het hebt. Ik geloof dat we eigenlijk een gave in ons hebben maar waarschijnlijk verklaar jij me voor gek als ik dat zeg. Al die eigenschappen zitten je op dit moment in je dagelijkse leven misschien meer in de weg als dat je er plezier aan beleefd.

Ik snap het, ik kom daar ook vandaan hoor. Je moet weten dat ik, nu 42 jaar oud, al 2 burn-out achter de rug heb. De eerste op mijn 24e, ik was toen net voor het eerst moeder geworden. De tweede burn-out had ik net voor mijn 40e.
Dat het nog niet om kunnen gaan met mijn HSP eigenschappen daar toe hebben geleid verbaast je waarschijnlijk niet.

Tijdens beide burn-out heb ik onder behandeling gelopen bij psychologen, praktijk ondersteuners, bedrijfsartsen en andere begeleiders. GEEN van alle kwamen er ooit mee dat ik wellicht HSP-er zou kunnen zijn. Ik had er dan ook helemaal niks aan. Die sessies bij al die ondersteuners hielpen mij niet.

Pas toen ik dus zelf zo een HSP test deed besefte ik mij dat dus niet iedereen zo denkt, ziet, voelt en doet zoals ik! Wat een eyeopener was dat zeg!

Heb jij ook wel eens dat je van te voren al ziet dat iets niet gaat en dat je dan van je partner denk “ja dat snap je toch ook wel dat dat niet gaat?!” Uhh nou bij deze dus, als jouw partner geen HSP-er is dan snappen ze dat dus inderdaad niet zomaar als vanzelf.

Of dat jij je niet lekker voelt en dan verwacht dat je partner dat wel ziet of voelt?! Nope…..ook niet! Als jij niet verteld dat jij je niet goed voelt dan zien ze dat niet aan het puntje van je neus. Ze pakken die signalen namelijk niet zo op zoals wij HSP-ers dat doen!

Wat voor mij echt als een shock binnen kwam was het besef in hulpverlenend Nederland de link tussen volwassenen met een burn-out en de mogelijk kans op HSP niet gelegd word.

Daar wil ik dus echt verandering in aan gaan brengen!

Ik ken de struggels. Ik weet hoe je vast kan lopen in je hoofd en met jezelf. Ook weet ik hoe het is om altijd maar voor iedereen klaar te staan, omdat NEE nou eenmaal niet in je woordenboek voor komt. Ik weet wat het is om ook constant aan jezelf te twijfelen. Daarom wil ik er zijn om HSP-ers, om jou, verder te helpen!

Bewustwording, persoonlijke ontwikkeling, reflectie, spiegelen, handvatten en meer. Ik ben er om te helpen. Dit doe ik vanuit mijn ervaring maar ook met het opleiden tot Paardencoach. Paardencoach met specialisatie HSP.

De paarden hebben mij ook enorm geholpen in mijn proces. Paarden spiegelen en helpen ons om antwoorden te vinden op vraagstukken, problemen of andere zaken die er spelen.

Omdat je daar tijdens het lezen van dit blog natuurlijk niet meteen iets aan hebt en omdat de coaching pas gaat starten na de zomervakantie wil ik je wel nu al het een en ander meegeven om je te helpen.

Voor een HSP-er, introvert en extravert, is aarden extreem belangrijk. Dat klinkt in het begin misschien een beetje wazig. Als dat voor jou zo is wil ik je toch echt uitdagen om het een kans te geven. Geloof me, je gaat echt het verschil merken.

Aarden kun je dan met de kleine oefening die ik gaf ik mij vorige blog maar ook meditatie kan een enorm verschil maken in de positieve zin.

Speciaal voor jou schreef ik een mooie 14-daagse online cursus HSP, wat nu?
In deze cursus leer je wat HSP is, wat de eigenschappen zijn van een HSP-er, welke valkuilen er zijn maar vooral ook hoe je kan voorkomen steeds weer in dezelfde valkuilen te trappen. Door tips en tools die je krijgt leer jij jezelf beter kennen, leer je wat er bij jou anders in je hoofd gebeurt dan bij anderen maar vooral ook leer je om te ontladen, beter bij jezelf te blijven of weer snel terug bij jezelf te komen. Lees er meer over op de website van de Inspiratie!

Ik ben er om je te begeleiden in dit proces. Neem er de tijd voor en ben vooral lief voor jezelf. Dat verdien je.