Archieven

WEES MILD
Het valt niet mee om mild te blijven, nu de wereld om ons heen snel verandert en we ons steeds weer moeten verhouden tot wat is. Misschien maak je je zorgen en voel je je boos, angstig of verdrietig. Of ervaar je onmacht en mis je soms grond onder je voeten. Ook kan het zijn dat piekergedachten veel ruimte innemen en herken je een patroon van terugtrekken, je isoleren en niet meer ‘meedoen’.
Hoe dan ook: polarisatie ligt op de loer. De neiging om elkaar te overtuigen van diverse waarheden. En hoe machtelozer we ons voelen, hoe minder we kunnen beschikken over onze eigen innerlijke wijsheid en kompas. Want ons bewustzijn vernauwt bij heftige emoties en een tunnelvisie ligt op de loer.
We kunnen dan niet meer goed voelen wat we wérkelijk nodig hebben. Waar heb je op zo’n moment eigenlijk behoefte aan? Geruststelling, duidelijkheid, toekomstperspectief, gezien of gehoord worden, erkenning, troost, verbinding?
Iets anders?
De onvervulde behoefte die maakt dat je je onprettig of uit balans voelt, kun je meestal pas goed voelen als je stil wordt. Als je stopt met doen en luistert. Niet naar een ander, maar naar jezelf, naar hetgeen in jou gehoord en gevoeld wil worden. Luisteren naar de noden van de enige persoon in je leven op wie je echt invloed hebt; jij zelf dus. En daar zorg voor dragen.
Liefdevol, vriendelijk en met mildheid. Heel veel mildheid.
Zodat je hart weer opent en je kunt zorgen voor jezelf. Voor je eigen kwetsbaarheid als mens.
Eem mildheidsmeditatie kan hierbij steunend zijn (zie elders op onze website). Of het aandachtig lezen van inzicht gevende teksten, zoals deze:
Wees mild
Wees mild voor jezelf in deze dagen.
Soms brengen onderstromen
verwardheid in ons hart.
We hebben het niet door
en gaan vlug verder,
maar vragen ons af waarom
we moe zijn, of boos, of kribbig.
Ga gerust zitten
bij je wijze grootmoeder,
en laat jezelf
weer een klein kind zijn in haar armen,
en laat komen wat maar komt.
En wanneer het kleine kind
is uitgehuild,
zet het voorzichtig weer op de voeten
en zend het zachtjes terug de wereld in.
En zit, zoals alleen grootmoeders dat kunnen ,
bedaard en geaard,
wijs, met glinsterende ogen,
te midden van het wel en wee
van deze waanzinnige wereld.
‘Be gentle’, Rachel Holstead
Mildheidsmeditaties en andere compassie oefeningen staan centraal tijdens ons eerstvolgend retraite weekend in ZELFZORG, exclusief voor vrouwen
19-22 maart. (vr-ma).
Nog enkele plaatsen vrij .

Ik ben ruim 15 jaar vegetariër. Ik eet dus geen vlees en geen vis. Dit is voor mij een bewuste keuze vanuit dierwelzijn en gezondheid. Vaak wordt me dan de vraag gesteld of ik dan niks te kort kom? Of dat ik nog ergens speciaal op moet letten? De meeste mensen hebben dan wel eens over B12 in dat verband gehoord.

Laat ik beginnen met te zeggen dat vegetariërs over het algemeen gezonder eten dan niet-vegetariërs. Vegetariërs eten nu eenmaal meer groenten. En daarvan weten we zeker dat dat gezond is. In het algemeen is een vegetariër zich sowieso bewuster van wat hij of zij eet.

Veel mensen eten eenzijdig

Ik denk dat we aan best veel mensen de vraag kunnen stellen of ze door hun voedingspatroon geen tekorten op lopen, niet alleen aan vegetariërs. Als je geen fruit eet, als je te weinig groenten eet, als je 4 keer per week fastfood eet, als je elke dag alcohol drinkt, als je veel snoept, als je weinig gevarieerd eet, enz. Maar zo’n vraag wordt toch vooral aan een vegetariër of veganist gesteld. Blijkbaar denkt iedereen dat vlees of vis onmisbaar is voor een lichaam. Is dat zo?

Genetisch gezien zijn we jager-verzamelaars

Onze genen zijn nog steeds aangepast aan het leven van de jager-verzamelaar (genen veranderen maar ongeveer 0,5% per miljoen jaar). Veel van de huidige welvaartsziekten zijn het gevolg van een leefstijl waar onze genen niet op zijn aangepast (daarover zal ik nog wel eens een andere blog schrijven). Ons lichaam is gemaakt op het eten van groenten, fruit, noten, zaden, knollen, vlees, vis, gevogelte en eieren. Om dit voedsel te verzamelen was de jager-verzamelaar voortdurend in de weer. Dus als je kijkt vanuit deze optiek, heeft een mens vis of vlees nodig. Maar …… wat we ons ook moeten beseffen is dat de kwaliteit van vlees en vis enorm is veranderd (ook dieren worden niet meer gehouden en niet meer gevoerd op de manier die bij hen past) en de meeste mensen eten er veel te grote hoeveelheden van.

Ben je bewust van wat je eet

Het is in ieder geval belangrijk om je bewust te zijn van een aantal bouwstoffen die je kunt missen als je vegetarisch eet:  

 • B12: dit haal je uit dierlijke producten. Vegetariërs kunnen dit halen uit eieren en zuivel bijvoorbeeld. Eet je dit onvoldoende, dan is een B12 supplement aan te raden (voor veganisten dus sowieso).
  Interessant is wel dat er ook heel veel niet-vegetariërs een B12 tekort hebben.
 • IJzer: Het goed opneembare ijzer, ook wel heem-ijzer genoemd zit in vlees. Vegetariërs kunnen non-heem-ijzer, uit plantaardige bronnen, met behulp van vitamine C omzetten in heem-ijzer. Hier is dus een stap extra voor nodig. Vitamine C rijk eten is dus belangrijk.
 • Omega 3: vis en wild vlees zijn rijk aan omega-3. Omega 3 is erg belangrijk om ontstekingsprocessen in het lichaam in toom te houden en het is een belangrijke bouwstof in lichaamscellen. Omega 3 is voor een vegetariër of veganist te halen uit chiazaden, walnoten, lijnzaad. Eet je dit onvoldoende, dan is een algenolie supplement aan te raden.
  Ook hier is het belangrijk om te vermelden dat ook niet-vegetariërs vaak te weinig omega-3 binnen krijgen: dierlijk voedsel bevat van nature omega 3. Maar vlees van dieren die niet loslopen of hebben gegraasd (en dat is tegenwoordig het merendeel) bevat nauwelijks omega 3.
 • Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van je lichaam. Eiwitten uit vlees en vis zijn goed opneembaar voor ons lichaam. Vegetariërs kunnen een goed opneembare bron van eiwit halen uit eieren. Maar ook plantaardige bronnen bevatten eiwit. Denk bijvoorbeeld aan noten, peulvruchten en rijst of granen. Maar het is als vegetariër goed om je bewust te zijn van de hoeveelheid eiwit die je binnen krijgt.
 • In een plantaardige voeding zit verder over het algemeen minder
  choline, vitamine D3, jodium, zink en selenium. Omdat er maar weinig mensen zijn die voldoende vis eten, komen ook bij niet-vegetariërs vaak tekorten aan jodium, zink en selenium voor. Een D3 tekort komt ook onder heel veel Nederlanders voor.

Ik denk dat het dus belangrijk is om te beseffen dat heel veel mensen tekorten oplopen door hun eetpatroon. Vegetariërs en veganisten kennen alleen een aantal specifieke aandachtspunten.

Een aantal tips voor iedereen!

 • Eet voornamelijk groenten en fruit.
 • Het toverwoord is: Varieer!
  Probeer regelmatig eens iets nieuws (bijvoorbeeld zeewier dat rijk aan jodium is).
 • Eet de kleuren van de regenboog!
 • Eet vers (producten uit de regio) en onbewerkt voedsel (vleesvervangers zijn vaak sterk bewerkt, overigens zijn ook vleesproducten vaak bewerkt).

Kortom

Hoewel vaak bij vegetariërs of veganisten aan een tekort aan voedingsstoffen wordt gedacht is het voor iedereen zinvol om eens te kijken of je wel eet en leeft naar waar je lichaam voor gemaakt is.

Wil je weten of jouw voedingspatroon voldoet? Als Orthomoleculair Therapeut en Leefstijlcoach kan ik je inzicht geven.  

Marjon Minten

Prakijk Eetwaardig | Leefwaardig (Baarlo)
www.eetwaardig.nl
info@eetwaardig.nl
06-22982714

Afgelopen maand hebben we kunnen genieten van het thuisonderwijs en het thuiswerken. Voor de één een verademing, voor de ander een wat mindere verademing om het zacht uit te drukken.

Er zijn vele scenario’s die geschetst kunnen worden in deze.

 • Beiden ouders thuis, kinderen thuis (studerend, of jongere kinderen vrij)
 • Eén van de ouders thuis, kinderen thuis (studerend, of jongere kinderen vrij)
 • Eén van de ouders thuis, kinderen naar de (nood)opvang
 • Beiden ouders van huis, kinderen naar de (nood)opvang
 • Beiden ouders van huis, kinderen thuis, met oppas
 • En misschien nog meerdere varianten waarin het ene kind wel thuis is, het andere niet enz.

Je weet zelf welke situatie op jullie van toepassing was. Ook de alleenstaande ouder, of de ouder met co-ouderschap wil ik in deze niet vergeten.

Werk

In onze situatie was het zo, dat mijn man uit werken was (geen cruciaal beroep). Hij werkt in een metaalbewerkingsbedrijf. Dus thuiswerken ging voor hem niet op. Voor mij was het zo, dat ik mijn werkzaamheden daardoor moeizaam voort kon zetten. Ik werk bij een organisatie waarvoor ik één keer per maand naar Arnhem mag reizen. Dit is door de COVID-19 omgezet naar minstens twee keer per maand online-vergaderen. De rest van de werkzaamheden hiervoor is hetzelfde gebleven. Thuiswerken. Met betrekking tot mijn praktijk die ik aan het opzetten ben, kwam hierdoor alles op een heel laag pitje te staan. Ook mijn tijdelijke zzp-functie bij een bedrijf in de buurt.

Frustratie

Met een zoon in groep 3 (6jaar) en een dochtertje van nu 15 maanden, was het best pittig om te doen. Binnenin mij woede een best wel grote frustratie om het gegeven dat ik niet vooruit kwam. Iets waar ik me normaalgesproken bij neer zou leggen, maar nu niet kon. Doordat ik zo gefrustreerd was omdat ik niet vooruit kwam, zat mijn dochtertje van 15 maanden aan me vastgeplakt, en mijn zoontje was met nog geen 10 paarden te zetten tot zijn schoolwerk.

Ons zoontje was gefrustreerd, boos, nukkig, niet te zetten tot opdrachten. Mijn frustratie werd hierdoor alleen maar groter. Die van hem daarmee ook. En mijn dochtertje, wilde alleen nog maar mijn aandacht, leek niet zonder me te kunnen.

Toen ik eindelijk een moment voor mezelf heb kunnen vinden(lees plannen) ben ik gaan onderzoeken wat mijn kinderen mij spiegelden.

De spiegel

Een hele mooie manier, is om te vertellen over het geen waarover je je frustreert naar je kinderen, dit in audio op te nemen, en daarna uit te schrijven. Op een hele mooie manier krijg je daardoor inzichtelijk waar het knelt. En wat dit zegt over jou! Op het uitgeschrevene, mag je overal waar de naam van je kind staat, je eigen naam invullen. Letterlijk of figuurlijk krijg je dan een beeld waar het hem in knelt. Dit zegt zowel wat over jou als over het kind.

De frustratie binnenin mezelf had ik al hartstikke gesignaleerd, de vooruitgang die ik niet had, belemmerde me zo erg. Aan alle kanten botste het in de wereld om me heen. De vertaalslag die ik kon maken aan de hand van de vertaling heeft me weer op weg geholpen om de berusting in mezelf te vinden. Om meer tijd voor mezelf te plannen en de noodzaak daarvan in te zien.

De vertaalslag

In een tijd als deze, kan ik me voorstellen dat het maken van de vertaalslag, of het begrijpen van je kind niet zonder slag of stoot gaat. Binnen mijn praktijk help ik je mee deze vertaalslag te maken. Ook heb ik opdrachten waardoor kinderen kunnen ont prikkelen, even op andere tekst kunnen komen, of wat ze in taal niet uit kunnen drukken, creatief laten zien. Het proces en het resultaat van de opdracht ‘lees’ ik. Lezen in de zin van interpreteren wat er staat, het kan heel treffend en confronterend zijn en veel vertellen over het kind, zijn manier van zijn. Mijn doel hiermee is om ouders en omgeving (opa’s, oma’s, juffen, meesters, begeleiders) inzichten te geven in het unieke zijn van het kind.

Ieder kind is anders en heeft een andere benadering nodig. Belangrijk is dat gezien en gehoord wordt wat er voor het kind écht toe doet en vanuit hier de ingang te vinden in de taal die het kind spreekt.

 

Ellie Peeters-van Rens

info@praktijkdeblauwevlinder.com

Een kleine twaalf jaar ben ik werkzaam geweest in het onderwijs. Het voortgezet(speciaal) onderwijs (cluster 4) en het middelbaarberoepsonderwijs. Ik had het geluk de groene praktijkvakken over te mogen brengen. Dit in een hele fijne setting en een hele onbedwongen sfeer. Tijdens deze hele fijne setting, kwamen er vaak zaken aan de orde als:

 • is er leven na de dood;
 • wat doen we hier op aarde;
 • overleden mensen zien;
 • emoties voelen van andere mensen;
 • en nog veel meer.

Het mooie geluk had ik samen met mijn leerlingen en studenten hierover te kunnen praten tijdens deze lessen. De nood bleek hoog en leerlingen bleken me al snel te vinden voor zaken als deze.

De gevoeligheid die deze leerlingen hadden, was helaas niet overal bespreekbaar. Op school niet, thuis niet, met vrienden niet. Wanneer zaken niet bespreekbaar zijn, of zaken ‘raar’ of ‘gek’ zijn. Dan ga je ze als kind wegstoppen. Niemand wil immers raar of gek gevonden worden.

Volgens wetenschappelijk onderzoek is minimaal 20% van de kinderen (hoog)gevoelig. (Elaine Aron) Uit onderzoek dat ik gedaan heb naar aanleiding van mijn afstuderen blijkt dit percentage vele malen hoger te liggen. Zoals velen van jullie al weten, is dit percentage niet alleen onder kinderen zo hoog, maar ook jongeren, volwassenen en zelfs ouderen zijn (hoog)gevoelig.

De taboesfeer rondom (hoog)gevoeligheid/hsp wordt gelukkig steeds minder. Er is meer erkenning voor mensen die gevoelig zijn of anders waarnemen. In het onderwijs, zit hier in enkele regio’s / op enkele scholen al beweging in, gelukkig maar. Echter kunnen scholen op dit gebied nog veel behalen.

Belangrijk is dat de leerlingen en/of studenten gehoord en gezien worden, en met hen, hen ouders. Niet iedereen leert op dezelfde manier, waar de één visueel is ingesteld, is de ander dat auditief. Met betrekking tot de specifieke gevoeligheid van een persoon kan hierop veel behaald worden.

Met specifieke gevoeligheid, bedoel ik hierin of een persoon gevoelig is op:

 • zien;
 • horen;
 • proeven;
 • ruiken;
 • voelen;
 • weten.

Afhankelijk van de gevoeligheid kan hierop ingespeeld worden. Weet ik bijvoorbeeld dat een persoon gevoelig is op zien/zicht, zal ik informatie in beelden of geschreven tekst gaan aanbieden. Weet ik dat een persoon gevoelig is op horen/gehoor, zal ik hierop inspelen enzovoorts.

Een ander punt dat belangrijk is om te weten, is of een persoon naar binnen gekeerd is, of juist naar buiten gericht is. De prikkel-verwerking, zal bij beiden op een unieke manier verlopen. Dit kan zelfs van persoon tot persoon verschillen. Dat maakt het belangrijk om personen écht te zien en te horen. Jongeren voelen feilloos aan of dit wel of niet gebeurd, thuis, op school maar ook daarbuiten. 

 

Ellie Peeters-van Rens

info@praktijkdeblauwevlinder.com

 

Foto: Frank Smedts

In deze turbulente tijd, vele maatregelen vanuit de overheid opgelegd, worden veel mensen beperkt. Veel mensen worden beperkt in hun bewegingsruimte/vrijheid. Dit zijn kinderen, jongeren, jeugd, jongvolwassenen, volwassenen, ouderen, noem maar op. Al deze groepen, zullen merken dat hun leven niet meer was zoals voorheen.

Voor de een was het met de eerste Lock-down een verademing. Eindelijk de tijd en de ruimte voor de dingen die voorheen niet konden. Even landen, bijkomen. De nood tot contacten met anderen was niet hoog, het was immers een kortdurende maatregel.

Echter besloot de overheid anders. Helaas kwam er een tweede Lock-down, voor sommige mensen eveneens een verademing, voor anderen een grote belemmering, weer andere mensen voelden de tweestrijd hierin. Van de ene kant wel fijn, maar af en toe…

 

Hoe is dit voor onze jongeren, de jeugd onder ons?

Scholen zijn alleen open voor de praktijklessen en voor hen die het nodig hebben. Een hele grote groep jongeren en jeugd valt hierbuiten. Sporten kan niet meer zoals voorheen.

De jongeren van deze tijd, leven vaak vanuit de verbinding, staan heel open en ontvankelijk in het leven. Sommige van deze jongeren zoeken de grenzen op (helemaal logisch en passend binnen de leeftijd en de fase waarin ze zitten) Deze groep heeft nog contacten, maar doen dit stiekem. Zien een beperkte groep mensen, maar daarbuiten? Hen sociale leven, of het sociale leven voor hen zoals het zou moeten zijn, is er niet.

Een andere groep jongeren, zit ‘alleen’. Alleen en eenzaam thuis, geen contacten, geen sociale kring, geen school, geen netwerk waarop teruggevallen kan worden. Gedachten, in een negatieve spiraal. Er zit geen vooruitgang, geen progressie meer in. Wat zijn de uitzichten? Wat is het contact? Dat ene moment op de dag met de docent? Is dat het lichtpuntje vandaag? Of zijn alle dagen even zwart en uitzichtloos?

Ik schets hier een beeld, ik hoop dat het weinig voorkomt, maar ik vrees het ergste. En met de jongeren, zijn het ook nog de kinderen, volwassenen en ouderen die kampen met een soortgelijke situatie. Niet iedereen is even sociaal, even open, heeft geleerd op een positieve manier contacten te leggen of te onderhouden.

 

Samen sterk

Voor deze mensen, vooral voor de jongeren, maak ik me graag sterk. En met mij vele andere binnen de organisatie Natuurlijk Gezond Noord-Limburg. Laten we er met zijn allen voor deze mensen zijn, voel je welkom voor een vrijblijvend gesprek binnen mijn praktijk: ‘De blauwe vlinder’.

Heel veel positieve lichtjes voor iedereen in deze tijd!

Liefs

Ellie Peeters-van Rens


Foto: Frank Smedts

Hoe gaat het met je?

Hou je het nog vol zo samen?

Relaties kunnen stress, verdriet, angst en andere emoties creëren.
Het is belangrijk dat je eerlijk bent over je gevoelens.
Mocht je nog kunnen voelen met je lijf.  
Over de belangrijkste relaties in je leven. Dit heeft niet alleen betrekking op romantische relaties, maar ook op collega s familielid of een vriend die heel belangrijk is in je leven.
Ga eens op onderzoek  uit over relatie en die onnodige stress veroorzaakt.
Is dit leven een bron van negativisme.

Het gaat niet over de schuldvraag je mag gewoon kijken welke invloed de verschillende relaties op je emoties hebben.
Zijn er spanningen zijn in een relatie, probeer dan een gezond gesprek aan te gaan met deze persoon. Neem de verantwoordelijkheid voor jouw rol in deze situatie, maar wees duidelijk over wat jij graag wilt. Onderzoek wat jouw relatie is met de mensen die je ontmoet.  
Gezonde relaties geven je een beter gevoel.
Er is een ontspannen en eerlijke communicatie, beide partijen voelen zich gesterkt en je voelt je echt beter nu je deze persoon kent. Er is een situatie die je meteen moet afhandelen. Je verdient een liefdevolle relatie en iemand die je steunt de beste relatie is een oprechte relatie en op den duur voor jou veel beter.

Zit jij in een slechte relatie of waar de communicatie niet goed verloopt denk je echt dat het na de lock down beter wordt? Of was het voor de corona tijd al zo. Ben jij je bewust van dit gedrag.

Wil je dit nog langer volhouden of wil je andere keuzes gaan maken.  Wil je niet falen voor anderen omdat je het zo goed hebt zoals anderen zeggen. Je hebt een huis je hebt eten je ik ging op vakantie. Buiten buitenshuis lijkt het geweldig voor anderen. Thuis leef je in angst wat er gezegd wordt of kan worden  met of zonder kinderen. Je voelt je minderwaardig, dan is je partner lief en zorgzaam en dan is hij boos,  haalt je naar beneden. Je voelt je schuldig na de zoveelste ruzie. Na de ruzie wordt je genegeerd en ga jij weer heel hard werken aan jezelf.  Je geeft hem alle aandacht, de kinderen komen op de tweede plek en daarna jij. Hulp vraag je niet, je schaamt je. De partner of familie leden zeggen, je hebt geen coach of psycholoog nodig je bent toch niet gek.

Hou jij het nog vol en wil je alles met alles je relatie voortzetten. Vraag hulp. Je bent niet de enige met deze problemen. Je hebt een keuze.
Ben je al uit deze relatie gestapt, maar loopt je nog tegen hoe geef ik grenzen aan, hoe leer je voelen. 

Of heb je hulp nodig bij praktische zaken zoals financieel, oppas, jeugdzorg, ondertoezichtstelling, samne kunnen we sparren. Zodat jij de rugzak even af kunt doen.

 

Lonny van Oeffelt
Coach, counselor  ervaringsdeskundige in verslaving en partner geweld.
0640081505

Slaaptroosnissen bij ADHD en ADD ?

Tot wel tachtig procent van de volwassenen en kinderen heeft wel eens slaap of inslaap problemen. Bij velen zijn die van blijvende aard. Als je ADHD hebt dan ervaar je vaak meer problemen met (in)slapen. De meerderheid valt laat in slaap, gemiddeld pas tussen 01.00 uur en 03.00 uur ’s nachts. Vaak komt dit door de medicatie. Eerder voelen ze niet de drang om te gaan slapen. Maar als je een baan of kinderen hebt, worden die korte nachten toch wel een chronisch probleem. Niet voldoende slapen leid overdag ook weer tot problemen. Vaak hebben ze al hun hele leven last van deze slaapproblemen.

ADHD en ADD Verschil in slaapritme?

De meeste mensen zitten tussen vroeg en laat slapen in, maar ADHD’ers zijn opvallend vaak late slapers. Opvallend is dat dit bij ADD anders is. Door dat dit gemeten is door middel van actigrafie, een soort horloges die het rust- en

activiteitenpatroon registreert. Mensen met ADD gaan eerder naar bed en slapen langer dan mensen met ADHD. Er is dus een verschil in slaapritmes

‘Hyperactiviteit kun je misschien zien als een manier om wakker te blijven’

 

Natuurlijke alternatieven om de slaap te bevorderen.

De tijd waarin we nu leven helpt ook niet om een goed slaap waak ritme te ontwikkelen. De vele schermen met hun “blauwe licht” zijn een echte melatonine remmer. Deze ondersteunen het alert blijven van het brein. Hieronder een aantal tips die je zelf al kunt proberen.

1 zorg dat je in de ochtend ook goed dag licht vangt. Hier vertel je je lichaam dat de dag start.

2 niet in bed op de tablet of telefoon. Het licht van deze apparaten zorgt ervoor dat je natuurlijke melatonine productie geremd wordt.

3 heerlijk rustig op de bank of in bed met gedimd licht die vaak al wonderen.

Probeer een slaapritueel voor je zelf te starten. Je lichaam en brein weet dan dat het tijd is om te gaan slapen.

Behandelingen van slaapproblemen en ADHD

Bij de “behandeling” van ADHD is het belangrijk om naar diverse aspecten te gaan kijken. bijvoorbeeld het slaap waak ritme. Als dit verstoord is kan dit namelijk veel invloed hebben op de ADHD klachten. Door middel van een slaap dagboek kun je kijken naar het ritme en de kwaliteit van de slaap. Hierop kijk je dan of daar aanpassingen gedaan kunnen worden. Bijv. melatonine gaan nemen.

Het belang van de juiste dosis melatonine

Eerder studies dacht dat 1 tot 3 mg melatonine een uur tot een half uur voor het slapen voldoende was. Nieuwe studies wijzen uit dat dit vaak veel te laat is. Zoals ik al zei is het persoonsgebonden wanneer hoe laat en welke hoeveelheid iemand nodig heeft. Bij melatonine is de inname van de juiste dosis op het juiste tijdstip heel belangrijk, en afhankelijk van iemands slaap/waak ritme en gevoeligheid voor melatonine. Je kan het vrij verkrijgen bij de drogist, maar het wordt vaak verkeerd gebruikt waardoor slaapproblemen soms juist kunnen verergeren. Een persoonlijk advies is dus belangrijk”.

Juiste begeleiding bij AD(H)D zorg is belangrijk.

Ik vind dat er in de ADHD zorg teveel gekeken wordt naar “waar heeft de omgeving last van” en te weinig waar heeft de ADHD-er zelf last van. Een ADD of een ADHD kind is heel verschillend en toch voelen ze veel dingen hetzelfde.

Te veel nadruk op ik ben anders kan verkeerd uitpakken. Begeleiding wat de ADHD-er nodig heeft om te bereiken wat hij/zij wil, is in mijn ogen het meest belangrijke.

Geschreven door:

Yvonne Tiesen ervaringsdeskundige bij AD(H)D

Natuurgeneeskundig Psychotherapeute

www.powerfulstones.nl

info@powerfulstones.nl

LUISTER GOED en ontdek de taal van de baby!
Taal is een manier van communiceren! Een baby doet dat middels huilen. In mijn werkveld, tijdens de babymassages, kom ik vaak ouders tegen die hun kindje heel graag willen begrijpen.
*Welke behoefte heeft mijn kindje.
*Wat betekend dat huiltje?
* Heeft het honger of slaap of pijn?
Allemaal vragen die je je stelt. Waar kan het toch aan liggen dat mijn kindje huilt. Het kan je behoorlijk radeloos maken als het kind alleen maar harder gaat huilen en ontroostbaar is.
Veel huilen roept stress op bij baby’s en ouders
Door vele onderzoeken weten we inmiddels wat stress bij baby ‘s voor gevolgen kan hebben.
Ik werk al jaren met kinderen en het gevoel dat je een baby begrijpt wat dat huiltje betekend is dan zo fijn. Met die gedachte ben ik op onderzoek gegaan en kwam bij DUNSTAN babytaal terecht.
Je leert welk huilgeluid hoort bij welke behoefte of wat er aan de hand kan zijn
Het is het oefenen waard om het huilen te herkennen, je weet wat voor voordelen het heeft en brengt voor de hulpvrager.
Ouders voor de geboorte van hun kindje dit als hulpmiddel te kunnen aanreiken is zo’n meerwaarde!
Fluitenkruid biedt dit aan jonge ouders in het baby pakket. Kijk op mijn website www.fluitenkruid.eu

 

Herken je het misschien dat je momenten hebt dat het voelt alsof je niet verder komt? Je stelt doelen maar iets houd je tegen om er vol voor te gaan. Misschien herken jij je in dat er emoties soms opkomen maar dat je niet goed weet waarom je zo heftig reageert. Wellicht ben jij iemand die moeite hebt om andere dichterbij te laten komen. Je weet alleen niet zo goed wat het is dat daarvoor zorgt.

Als wij mensen zijn meester in emoties “een plekje geven”. Eigenlijk doen we dan niets anders dan het wegduwen, oftewel vastzetten over spanningen en energie in ons lichaam. Emoties is tenslotte energie. Doordat we dit vastzetten in ons lichaam kunnen er blokkades ontstaan. Het zijn deze blokkades die op een later moment, vaak volledig onbewust, in de weg gaan zitten en ons weghouden van dat wat we eigenlijk zouden willen bereiken.

We staan nu aan de start van een nieuw jaar, een jaar vol met mogelijkheden en kansen. Een jaar waar jij misschien ook wel doelen hebt die je wilt behalen. Als er blokkades zijn die je hebt zitten kan dat een obstakel zijn die behoorlijk in de weg kan zitten.

Om een nieuw begin te maken is het een mooie start om vastgezette emoties en blokkades op te ruim. Paarden zijn enorm energetische wezen. Mooi om te weten is dat zij geen spanningen vastzetten, ze laten ze direct weer los. Smakken, kauwen, rollen, het zijn allemaal manieren om spanning los te laten. Dat paarden mensen kunnen helpen met het loslaten van vastgezette emoties en blokkades is misschien niet algemeen bekend maar in de natuur doen zij niet anders.

Vanuit hun natuur zijn paarden meester in lichaamstaal en communiceren op energetisch niveau. Al ziet het grazen op de wei er misschien uit alsof ieder paard alleen met zichzelf bezig is, niets is minder waar. Paarden zijn continu hun omgeving maar ook hun kuddegenoten aan het scannen. Als er gevlucht moet worden is het tenslotte belangrijk om te weten hoe de andere paarden eraan toe zijn. Is er een paard welke zich niet goed voelt dan nemen andere paarden een dusdanig positie in dat de volledige aandacht kan gaan naar herstel.

Voor een paard maakt het niet uit of zijn kuddegenoten 4 of 2 benen heeft. Daarmee wil ik zeggen dat als jij als mens bij het paard gaat staan deze jou ook als kuddegenoot zal zien. Het is ze er dan ook alles aan om te direct te weten wat voor vlees er in de kuip is. Het paard zal jou dus, als jij bij het paard staat, gaan scannen.

Als paardencoach is het aan mij om te vertalen wat een paard laat zien. Het is namelijk zo dat alles wat het paard opmerkt duidelijk wordt gemaakt door bijvoorbeeld het spiegelen van gedrag. Je zullen letterlijk aangeven waar blokkades zitten of welk emotionele stuk er nog verwerkt mag worden. Door het spiegelen komt dus naar boven wat er diep van binnen vast zit, zelfs als jij je er niet bewust van bent.

Door de energetische kracht van de paarden maken zij los wat losgelaten mag worden en geven zij positieve energie terug. Zo kan de kracht van het paard jou dus helpen om alle obstakels op te ruimen en de weg vrij te maken voor een mooie nieuwe start.

Op naar een obstakel vrij jaar.

Liefs,
Natasja Verbeek🌺🙌🏻

 

 

Dat bewegen gezond is weten we allemaal, maar bewegen we ook voldoende? Regelmatige lichaamsbeweging, hierbij gaat het zowel om activiteiten gericht op uithoudingsvermogen als op kracht (spierversterkend), heeft een groot aantal gunstige effecten. Bewegen verlaagt het risico op hart- en vaatziektes, diabetes, overgewicht en depressieve symptomen. Verder hangt veel bewegen samen met een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden.

Wat kun je zelf doen?

·         Bewegen is goed, meer bewegen is beter.

·         Doe minstens 150 minuten per week aan matig, intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.

·         Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.

·         Ga bewegen voordat je eet (nuchter bewegen) door te wandelen of een spieractiviteit te doen, dit heeft een aantal voordelen voor je gezondheid. Maar bewegen na het eten is altijd nog beter dan NIET bewegen.

·         Voorkom veel stilzitten, probeer na iedere 30 minuten een korte break voor beweging te nemen (lopen of een spieractiviteit).

·         Wees creatief om te bewegen, wat vond je vroeger leuk om te doen.

·         Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met je bioritme en niet laat in de avond te sporten.

·         Ga lopend of met de fiets ergens naar toe.

·         Neem de trap in plaats van de lift of loop de trap een keer extra om en neer.

·         Zorg dat je voldoende eiwitten eet, dit zorgt voor meer spierweefsel, waardoor je meer calorieën verbrandt en je minder honger hebt.

Wil jezelf betere keuzes leren maken en deze ook daadwerkelijk in nieuw gedrag om te zetten, neem dan contact met mij op.