12 fases van een burn-out!

12 fases van een burn-out!

DE 12 FASES VAN EEN BURN OUT:

Fase 1: Bewijsdrang
Jezelf willen bewijzen, soms tot het obsessieve aan toe, is een belangrijke intrinsieke drijfveer bij een burn out. Je wilt bijvoorbeeld dat je partner of werkgever trots op je zijn. Kosten wat kost zal je steeds beter moeten zijn. De lat ligt zo hoog, dat deze bijna niet te bereiken is.

Fase 2: Steeds harder werken
De bewijsdrang wordt in de werkomgeving gevoed, door het gevoel dat je nooit hard genoeg werkt. Stoppen is moeilijk en je neemt juist steeds meer verantwoordelijkheden op je bordje. Ja, want die ander kan toch niet aan je “standaard” voldoen.

Fase 3: Behoeften negeren
Je werk komt steeds meer op de eerste plek en daardoor worden alle andere belangrijke behoeften genegeerd. Behoeftes zoals voldoende slaap, goede gezondheid en regelmatig en gezond eten en het onderhouden van sociale contacten wegen niet meer voldoende. Je werk. Je wilt je bewijzen en werkt over om zo toch maar weer alles te halen.

Fase 4: Verdringing van conflicten
Het wegduwen van het gevoel ‘er is iets mis met mij’ is iets wat constant wordt herhaald. Je voelt je bedreigd, paniekerig en opgejaagd doordat je dit gevoel steeds weg stopt. Deze gevoelens hebben alle gevolgen van dien, zoals slecht slapen en nervositeit.

Fase 5: Focus wordt verlegd
Het werk staat op de eerste plaats. Datgene wat je het liefste doet in je vrije tijd of de allerbelangrijkste personen om je heen worden genegeerd. Werk eerst en dan pas vrienden, familie en ontspanning. Maar wanneer is het werk nu klaar? Voor sporten en creatief bezig zijn wordt geen tijd vrijgemaakt.

Fase 6: Ontkenning
Het ligt niet aan jou, maar aan het werk. Je stelt je hard en zo kennen mensen je niet. De rest van je collega’s kunnen je lui en ongedisciplineerd ervaren.

Fase 7: Terugtrekken
Vrienden en familie zie je nauwelijks en bij je collega’s sta je ook niet in een goed blaadje. Je sociale kring wordt steeds kleiner totdat je in een isolement belandt. Veel alcohol drinken en en/of medicijngebruik komt dan veel voor.

Fase 8: Gedragsverandering
Anderen beginnen zich echt zorgen om je te maken. Je gedraagt je anders dan dat je normaal gesproken zou doen: hard, cynisch en onbereikbaar.

Fase 9: Depersonalisatie
Je vindt jezelf waardeloos, je kunt niets. Op de werkvloer kun je niet presteren en je voelt eigenlijk niet waar je zelf behoefte aan hebt. Je voelt je eigen behoefte helemaal niet meer.

Fase 10: Van binnen….. 
Je voelt je leeg van binnen. Om dit lege gevoel op te vangen zoek je afleiding in bijvoorbeeld overmatig sporten, seksueel contact, alcohol of zelfs medicijnen.

Fase 11: Depressie
Uitgeput. Alle dagen zien er inktzwart uit. Je staat moe op en dat blijf de hele dag. Je voelt je verloren.

Fase 12: Burn out
In deze fase zit je er echt helemaal doorheen. Je bent mentaal en fysiek ingestort en snelle hulp is noodzakelijk. Herken jij jezelf in één van deze 12 fases van een burn-out en ben je nog niet in fase 12 beland, maar heb je wel het gevoel dat je achteruit loopt? Negeer de signalen dan niet.

Neem contact op met een therapeut of je huisarts.

afspraak maken:

https://powerfulstones.clientomgeving.nl/afspraak-maken

bellen: 06-42899314

Mailen: info@powerfulstones.nl