Leven met HSP (hyper sensitief persoon)

Leven met HSP (hyper sensitief persoon)

Het leven met hooggevoeligheid (HSP) kan soms uitdagend zijn, maar het kan ook een groot geschenk zijn. Hooggevoeligheid is een kenmerk dat ongeveer 20% van de bevolking bezit, waarbij mensen gevoeliger zijn voor prikkels uit hun omgeving, dieper onder de indruk zijn van ervaringen en meer tijd nodig hebben om te verwerken wat ze hebben meegemaakt. Hoewel dit kenmerk vaak als een zwakte wordt gezien, kan het juist leiden tot een rijker en dieper leven.

10 NADELEN VAN HET HSP ( HYPER SENSITIEF PERSOON) ZIJN!

  1. Hooggevoelige mensen kunnen overprikkeld raken in drukke en rumoerige omgevingen, waardoor ze moeite kunnen hebben met het filteren van informatie en het concentreren op taken.
  2. Hooggevoelige mensen kunnen sneller emotioneel uitgeput raken, omdat ze vaak gevoeliger zijn voor emoties, zowel hun eigen emoties als die van anderen.
  3. Hooggevoelige mensen kunnen moeite hebben met het aangaan van relaties, omdat ze vaak bang zijn om gekwetst te worden of omdat ze moeite hebben met het geven van feedback.
  4. Hooggevoelige mensen kunnen moeite hebben met het omgaan met conflicten, omdat ze vaak gevoeliger zijn voor emoties en meer kwetsbaar zijn.
  5. Hooggevoelige mensen kunnen moeite hebben met het vinden van een baan die bij hen past, omdat ze vaak overprikkeld raken in drukke werkomgevingen of omdat ze moeite hebben met het geven van feedback.
  6. Hooggevoelige mensen kunnen moeite hebben met het verwerken van veranderingen, omdat ze vaak gewend zijn aan hun vertrouwde omgeving en omdat ze moeite hebben met het accepteren van onzekerheid.
  7. Hooggevoelige mensen kunnen moeite hebben met het aannemen van leiderschapsrollen, omdat ze vaak gevoeliger zijn voor kritiek en omdat ze moeite hebben met het geven van feedback.
  8. Hooggevoelige mensen kunnen moeite hebben met het aanpassen aan nieuwe situaties, omdat ze vaak gewend zijn aan hun vertrouwde omgeving en omdat ze moeite hebben met het accepteren van onzekerheid.
  9. Hooggevoelige mensen kunnen moeite hebben met het vinden van een baan die bij hen past, omdat ze vaak overprikkeld raken in drukke werkomgevingen of omdat ze moeite hebben met het geven van feedback.
  10. Hooggevoelige mensen kunnen moeite hebben met het vinden van een baan die bij hen past, omdat ze vaak overprikkeld raken in drukke werkomgevingen of omdat ze moeite hebben met het geven van feedback.

Een van de grootste uitdagingen voor mensen met HSP is het verwerken van prikkels uit de omgeving. Hooggevoelige mensen zijn vaak overprikkeld in drukke en rumoerige omgevingen, en hebben moeite met het filteren van informatie. Dit kan leiden tot stress, angst en uitputting. Het is daarom belangrijk voor mensen met HSP om voldoende tijd alleen te nemen en in rustige omgevingen te zijn, zoals in de natuur of in een rustig huis.

Een andere uitdaging voor mensen met HSP is het omgaan met emoties. Hooggevoelige mensen zijn vaak gevoeliger voor emoties, zowel hun eigen emoties als die van anderen. Dit kan leiden tot een grotere kwetsbaarheid en een grotere kans op emotionele uitputting. Het is daarom belangrijk voor mensen met HSP om vaak tijd voor zichzelf te nemen en hun emoties te verwerken, bijvoorbeeld door te mediteren of te schrijven in een dagboek.

Een derde uitdaging is het omgaan met relaties. Hooggevoelige mensen hebben vaak moeite met het aangaan van relaties, omdat ze vaak bang zijn om gekwetst te worden. Ook kunnen hooggevoelige mensen moeite hebben met het aangaan van conflicten en het geven van feedback. Het is daarom belangrijk voor mensen met HSP om zich bewust te zijn van deze uitdagingen en om specifieke vaardigheden te ontwikkelen om hiermee om te gaan, zoals assertiviteitstrainingen of communicatiecursussen.

10 VOORDELEN VAN HET HSP ( HYPER SENSITIEF PERSOON) ZIJN!

 1. Hooggevoelige mensen zijn vaak gevoeliger voor de emoties van anderen, waardoor ze vaak een grotere empathie en begrip hebben voor de mensen om hen heen.
 2. Hooggevoelige mensen zijn vaak dieper onder de indruk van de schoonheid van de wereld, waardoor ze vaak een rijker en meer bevredigend leven leiden.
 3. Hooggevoelige mensen zijn vaak gevoeliger voor subtiele veranderingen in de omgeving, waardoor ze vaak beter in staat zijn om gevaren of problemen te detecteren.
 4. Hooggevoelige mensen zijn vaak gevoeliger voor kunst, muziek, literatuur en andere kunstvormen, waardoor ze vaak een grotere waardering hebben voor deze dingen.
 5. Hooggevoelige mensen zijn vaak gevoeliger voor de natuur, waardoor ze vaak een grotere verbondenheid voelen met de aarde en de dieren om hen heen.
 6. Hooggevoelige mensen zijn vaak gevoeliger voor hun eigen emoties, waardoor ze vaak beter in staat zijn om hun emoties te begrijpen en te verwerken.
 7. Hooggevoelige mensen zijn vaak beter in staat om zich te concentreren en te werken aan taken die veel concentratie vereisen, zoals het leren van een nieuwe taal of het spelen van een muziekinstrument.
 8. Hooggevoelige mensen zijn vaak meer zelfbewust, waardoor ze vaak een grotere inzicht hebben in zichzelf en hun eigen gedrag.
 9. Hooggevoelige mensen zijn vaak meer geneigd om zich in te zetten voor goede doelen en om anderen te helpen.
 10. Hooggevoelige mensen zijn vaak meer creatief en innovatief, waardoor ze vaak een grotere bijdrage leveren aan de maatschappij.

Hoewel het leven met HSP soms uitdagend kan zijn, kan het ook een groot geschenk zijn. Hooggevoelige mensen zijn vaak dieper onder de indruk van de schoonheid van de wereld.

Wil jij leren om beter om te gaan met je hooggevoeligheid neem dan contact met me op.

Afspraak plannen:

https://powerfulstones.clientomgeving.nl/afspraak-maken

Bellen: 06-42899314

mailen: info@powerfulstones.nl

Origineel bericht:

https://www.powerfulstones.nl/leven-met-hsp-hyper-sensitief-persoon/