Nieuwjaarstraditie of wekelijkse gewoonte?

Nieuwjaarstraditie of wekelijkse gewoonte?

Het is een frisse ochtend in januari. Terwijl ik mijn warme winterkleren van mijn lijf laat glijden, word ik geraakt door het uitzicht en de serene stilte bij het met bos omzoomde meertje. Ik voel me dankbaar en verbonden met de natuur. Wat kan het leven magisch zijn.

De stilte is van korte duur. Nou ja, wij mensen zijn ‘natuurlijk’ ook een onderdeel van de natuur, al is de natuur voor vele een ver van hun bed show anno 2023. De roepende mannenstemmen in de verte ebben gelukkig weg als ik op mijn blote voeten richting het water loop.

Als ik het koude water in stap voel ik mijn ademhaling omhoogschieten maar door focus, vertrouwen en ontspanning heb ik hem snel weer onder controle. Ik kijk over het golvende water waarin het winterse wolkendek zich weerspiegelt en sluit mijn ogen.

Heel even voelt het koude water onaangenaam maar dit verandert al snel in een koude liefdevolle omhulling. Vanuit mijn buik vlamt het innerlijk vuur op waarvan de warmte zich langzaam door mijn lichaam verspreid. Mijn hoofd voelt helder en opgewekt. De heerlijke trance wordt ineens bruut verstoort door piepende remmen. Als ik mijn ogen open zie ik een kudde briessende, mountainbikers op het strandje staan.

Door alle feel-good stofjes die mijn lijf door de koude heeft aangemaakt en de aanblik van de kudde mannen naast de boom met mijn wapperende kleding en lingerie, schiet ik spontaan in een lachbui. Er passeren enkele gedachten de revue en heel even een onzeker gevoel wanneer ik eraan denk dat ik ook het water nog uit moet. Dat gevoel ebt gelukkig snel weer weg en na nog een aantal minuutjes in het water loop ik ontspannen het strandje op.

Respect hoor, roept één van hen. Daar word je ziek van, roept een ander. Verlate nieuwjaarstraditie, of ben je gewoon knettergek?

Ik pak mijn handdoek van een tak en wikkel hem om mijn natte bikini. ‘Nee hoor heren geen van alle, deze immuun-booster is voor mij een wekelijkse traditie en ik heb gewoon een ‘natuurlijk’ gezond verstand.’  

Susan begon zo’n 7 jaar geleden met koude training als natuurlijk medicijn voor CVS en fibromyalgie. Waar ze van haar artsen destijds te horen kreeg dat ze er maar mee moest leren leven leidt ze nu een bruisend en actief leven en helpt mensen met chronische fysieke en mentale klachten hun vitaliteit weer te hervinden. De natuur heelt lichaam, geest en ziel. 

Zelf ervaren en leren wat koude voor jou kan betekenen, mentaal, fysiek en emotioneel? In februari start weer de 10-weekse B.A.M. training (Blootstelling koude, ademhaling & mindset) meer info hierover neem contact op www.yuheal.nl