Vullen of voeden is een keuze die je iedere dag kunt maken

Vullen of voeden is een keuze die je iedere dag kunt maken

Vullen of voeden is een keuze die je iedere dag kunt maken

Hoe bewust ben jij als je kijkt naar je voeding? Maak je de juiste keuzes? In de huidige maatschappij zijn we druk, hebben weinig tijd om boodschappen te halen en om het te bereiden. Hierdoor kiezen we sneller voor ‘gemaksvoedsel’.

Gemaksvoedsel, kan een kant en klaar maaltijd zijn, bewerkte voeding of je laat iets bezorgen. Je kiest ervoor om je lichaam te vullen. Je krijgt niet de juiste verhouding aan voedingsstoffen binnen en vaak zit gemaksvoedsel vol met zout, suiker en smaakversterkers. Doordat je niet voldoende goede voedingsstoffen binnen krijgt, heb je minder energie en vaker honger. En kan het leiden tot hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, botontkalking, overgewicht, diabetes en tandproblemen.

Voor je gezondheid is het belangrijk dat je kiest voor het voeden van je lichaam. Je voelt je vitaler, krijgt meer energie en hebt minder vaak honger. Met het voeden van je lichaam kies je ervoor om je lichaam op de juiste manier te voorzien van koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Je drang naar suiker wordt hierdoor ook steeds minder!

De eerste stappen naar bewust jezelf voeden:

Meer fruit

Fruit bevat waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Fruit de hand is de verstandigste keuze in alle kleuren van de regenboog, want als je er sap van maakt gaan de vezels verloren en krijg je een teveel aan fruitsuikers binnen.

Meer groente

Groentes zijn rijk aan vitamines, mineralen en veel vezels. Deze vezels zijn essentieel voor de bacteriën in je darm. Hoe beter je voor je darmflora zorgt, hoe groter de kans op (blijvende) gezondheid. 500 Gram groente per dag is het advies, om hier aan te komen kun je het beste bij minimaal 2 maaltijden per dag groente eten.

Meer water

Je lichaam bestaat voor ongeveer 65 procent uit water. Dagelijks verliezen we veel water, wat we weer moeten aanvullen. Luister naar je lichaam, dorst is de beste indicator om de vochthuishouding aan te vullen. Drink liever water in bulk, een grote hoeveelheid in één keer, in plaats van de hele dag slokjes. Want kleine hoeveelheden kost je lichaam meer energie. En drink het liefst voor de maaltijd en niet tijdens de maaltijd want dit remt de spijsvertering, het lichaam haalt dan niet alle voedingsstoffen uit je eten en dat is jammer.

Varieer

Iedereen heeft voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten nodig. Zorg dat je elke dag van alles binnenkrijgt, liefst zo puur en onbewerkt mogelijk. En probeer wat je vandaag hebt gegeten de komende 3 dagen niet te eten.

Voeden, gezonde voeding is niet alleen belangrijk voor een gezond lichaam. Voeding beïnvloedt ook je gedrag, je zelfvertrouwen, je cognitief vermogen, je stemming, motoriek, immuunsysteem en nog veel meer.

Met alleen voeding lukt het je nog niet om een gezonde leefstijl te hebben, maar het is wel al een mooie eerste stap.

Wil jezelf betere keuzes leren maken en deze ook daadwerkelijk in nieuw gedrag om te zetten, neem dan contact met mij op.