Leven in het moment, een voorwaarde om gelukkig te zijn

Leven in het moment, een voorwaarde om gelukkig te zijn

Leven in het nu betekent ontspanning en minder zorgen. Stress wordt voornamelijk veroorzaakt in je gedachten. Je gedachten zijn nooit bezig met het huidige moment, maar met het verleden en de toekomst.

Ben je te veel bezig met je gedachten, dan volg je een schaduw. Je echte leven gaat dan voorbij zonder dat je het merkt. Je leeft in je hoofd, maar je bent je niet echt bewust van wat er nu om je heen gebeurt. En dan mis je heel veel: je mist de beste momenten van je leven.

De kans dat je het leven mist, is vooral erg groot als je in de doe-modus zit. De doe-modus is vaak gericht op het uitbannen van negatieve ervaringen en kenmerkt zich door overmatig denken. De doe-modus is meer gericht op het bereiken en veranderen van dingen in de toekomst dan op het beleven en waarderen van het huidige moment.

Wil je leren om meer vanuit de zijn-modus te leven? Dit train je door doelbewust, in het huidige moment en zonder te oordelen, aandacht te schenken aan de dingen zoals ze werkelijk zijn. De werkelijkheid te zien zoals ze is, en niet zoals je verwacht, wenst, of vreest dat ze is.

De kenmerken van de doe-modus en de zijn-modus volgens Williams

Doe-modusZijn-modus
Automatische pilootBewuste keuzes maken
AnalyserenGewaarworden
StrevenAccepteren
Gedachten zien als substantieel en reëelGedachten zien als mentale gebeurtenissen
VermijdenBenaderen
Mentaal tijdreizenIn het huidige moment blijven
Uitputtende bezighedenVoedende bezigheden

Als je het leven simpelweg accepteert zoals het is, precies zoals ze nu op dit moment aanwezig is, zal je meer voldoening hebben en je minder zorgen maken. Door te zien, ruiken, voelen, horen en eventueel proeven wat er nu gebeurt, wordt je intens bewust van dit moment. En geniet je meer van de mooie momenten die er elke dag zijn. Elk moment kan mooi zijn, als je ervoor kiest. En die momenten zijn vaak te vinden in de kleine simpele dingen.

Word je bewust van het nu! Geniet, ben gelukkig!

Zit jij ook veel tijd in je hoofd, wil je meer ontspanning en minder zorgen, neem gerust contact met mij op.